Η Υπέρβαση της Άβυσσος - Flying over the Abyss

Η Υπέρβαση της Άβυσσος - Flying over the Abyss

Ο ΝΕΟΝ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης παρουσίασαν
την έκθεση ‘
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Ρέθυμνο
2 Μαΐου – 14 Οκτωβρίου 2015Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ εγκαινίασε το εκθεσιακό του πρόγραμμα για το έτος 2015 με μία μεγάλη έκθεση στο Ρέθυμνο, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ παρουσίασε στην Κρήτη καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΝΕΟΝ να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη σε όλη την Ελλάδα.

Η έκθεση του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, αξιοποίησε ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού, τον στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, φέρνοντας το έργο του Ασκητική σε διάλογο με δημιουργίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.

Στη συνέχεια, η έκθεση ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκε στνο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και σε οθωμανικά μνημεία της πόλης. Διήρκησε από το Νοέμβριο 2015 έως το Μάρτιο του 2016.

Η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ πραγματοποιήθηκε σε συνεπιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Μαρίας Μαραγκού και του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά, και ιχνηλατούσε την πορεία του ανθρώπου από τη ζωή προς τον θάνατο, «ακολουθώντας» και αντλώντας έμπνευση από το έργο Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη. Σε σύμπραξη του ΝΕΟΝ με το Μουσείο Καζαντζάκη, το χειρόγραφο της Ασκητικής φιλοξενήθηκε στην έκθεση, παρουσιαζόμενο για πρώτη φορά σε αλληλεπίδραση με τη σύγχρονη τέχνη.

Συνολικά 33 έργα από 26 καλλιτέχνες βρίσκονταν σε διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με την Ασκητική, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα έως τον θάνατο. Τα έργα παρουσιάστηκαν σε επτά θεματικές ενότητες και περιελάμβαναν: Γένεση/Τραύμα, Η Υπέρβαση της Άβυσσος, Από τη Δημιουργικότητα στην Αιωνιότητα, Αγγίζοντας τον Άλλον, Λυκόφως, Επιστροφή στην Άβυσσο..

Στην έκθεση συμμετείχαν έργα των: Marina Abramović, Αλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Paul Chan, Robert Gober, Asta Gröting, Jim Hodges, Mike Kelley, Willian Kentridge, Martin Kippenberger, Σοφία Κοσμάογλου, Gabriel Kuri, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Doris Salcedo, Beverly Semmes, Kiki Smith, Κώστας Τσόκλης, Adriana Varejão, Mark Wallinger, Σάββας Χριστοδουλίδης.

Τα έργα αποτελούσαν δανεισμούς από τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου και παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αυτή την έκταση.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής του Οργανισμού ΝΕΟΝ, δηλώνει: «Ο διάλογος ανάμεσα στη ρωμαλέα σκέψη του Καζαντζάκη και εκπροσώπους της  εικαστικής συνείδησης των καιρών μας, προτρέπει τον καθένα μας ξεχωριστά να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και την ευθύνη του έναντι του τόπου, που χρειάζεται τη συμβολή όλων μας για να ξαναβρεί το μέλλον του».

Σύμφωνα με τη Μαρία Μαραγκού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, «Μαζί με το κείμενο της Ασκητικής, ξετυλίγονται σπαράγματα άλλων, ζωογόνων στιγμών της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Μιλούν για την υπέρβαση πάνω από την άβυσσο, που σήμερα φτάνει στο όριό της με τους νέους φόβους που γεννά η σύγχρονη εποχή. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης υποδέχεται με τα πολυτιμότερα αισθήματα την έκθεση στους χώρους του».

Ο Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, ιστορικός τέχνης, αναφέρει, «Σε μια διαγενεαλογική διαδρομή, ο μεγάλος Κρητικός ποιητής Νίκος Καζαντζάκης ‘συναντά’ 26 διεθνείς και έλληνες καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης. Το συνδετικό στοιχείο αυτής της γεφυρωτικής διαδρομής βρίσκεται στη διαχρονική ανησυχία που αφορά στην ανθρώπινη οντότητα και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεσή της: οι άνθρωποι γεννιούνται με το βάρος της θνητής φύσης τους, που απέχει πολύ από την τελειότητα, ένα βάρος που παλεύουν να υπερκεράσουν στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής. Ο τρόπος που μπορεί να προσδώσει νόημα και να εξυψώσει τον αγώνα αυτόν είναι το στοιχείο της δημιουργικότητας, τα ανθρώπινα έργα που μπορούν να λάμψουν στην αιωνιότητα. Μπορεί ακόμα να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας απόδρασης από την βέβαιη επιστροφή μας στην άβυσσο από την οποία όλοι προερχόμαστε…».

Σύμφωνα με το Στέλιο Ματζαπετάκη, Πρόεδρο του Μουσείου Καζαντζάκη, «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς αυτή η εξαιρετική έκθεση που αντλεί το θέμα της από το κορυφαίο έργο του Κρήτα συγγραφέα και φιλοξενεί έργα σπουδαίων καλλιτεχνών που ξεχωρίζουν για την κλίμακα και την πολιτιστική τους αξία».


Έκθεση ‘FlyingovertheAbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’
Διάρκεια
: 2 Μαΐου – 14 Οκτωβρίου 2015

Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.

Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό.

Ο ΝΕΟΝ υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.

Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr 

Reliant Communications
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ             ΝΕΟΝ
Κουγιουμουτζή Κατερίνα                                         Έφη Λαζαρίδου
T: +30 28310 52530                                                       Τ: 210 6839839, 
E: kkouyioumoutzi@cca.gr                                E: elazaridou@reliant.gr

 

Flying over the Abyss
ΝΕΟΝ and the Museum of Contemporary Art of Crete
Installation View
Photo Credit @NikosMarkou