Διεθνής Ημέρα Μουσείων, 2015

18 Μαΐου 2015
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ξενάγηση ανοικτή για το κοινό
Ξενάγηση προς τους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος
Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015, 19:00 – 21:00

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Τα μουσεία γιορτάζουν τη διεθνή τους αναγνώριση ως κεντρικοί φορείς πολιτισμού και ιδιαιτέρα ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.  

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο πλαίσιο εορτασμού της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015» και με αφορμή την έκθεση Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος” που φιλοξενείται στους χώρους του, διοργανώνει τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 και ώρα 19:00 - 21:00 ξενάγηση στους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ σε συνεπιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μαρίας Μαραγκού και του Ιστορικού Τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά και ιχνηλατεί την πορεία του ανθρώπου από τη ζωή προς το θάνατο, «ακολουθώντας» και αντλώντας έμπνευση από το έργο Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη. 

Συνολικά 33 έργα από 26 καλλιτέχνες βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με την Ασκητική, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα έως το θάνατο. Τα έργα παρουσιάζονται σε επτά θεματικές ενότητες και περιλαμβάνουν: Γένεση/Τραύμα, Η Υπέρβαση της Άβυσσος, Από τη Δημιουργικότητα στην Αιωνιότητα, Αγγίζοντας τον Άλλον, Λυκόφως, Επιστροφή στην Άβυσσο..

Τα έργα αποτελούν δανεισμούς από τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αυτή την έκταση.

Η ξενάγηση θα γίνει από τον Δρ Κωνσταντίνο Χρηστίδη και είναι ανοικτή για το κοινό.

Επισημαίνεται ότι την ημέρα εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η είσοδος στο Μουσείο, θα είναι ελεύθερη για το κοινό.